USUTZ
Unapređivanje socijalne zaštite osoba sa intelektualnim teškoćama

Information

projekti-u-toku

Unapređivanje socijalne zaštite osoba sa intelektualnim teškoćama (OIT)

Ideja je da se omogući jačanje i profesionalizacija organizacije civilnog društva u pružanju socijalnih usluga za osobe sa intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici kroz socijalno poduzetništvo i korištenje resursa lokalne zajednice i resursa Udruženja.

Osobama sa intelektualnim teškoćama biće omogućeno radno angažovanje uz pružanja profesionalne podrške u lokalnoj sredini. Težnja je usmjerena na edukaciju za: osposobljavanje za proizvodnju i prodaju organske hrane i radno angažovanje ; Snalaženje u socijalnoj okolini; Osposobljavanje u sticanju vještina potrebnih za zapošljavanje (usvajanje, učenje i korištenje poslovnih vještina, kontaktiranje i razgovor sa drugim ljudoma, traženje informacija i pružanje pomoći). Krajnji cilj podrške je unapređenje lične nezavisnosti i produktivnosti, veća participacija u zajednici kao i poboljšanje kvalitete života.

Cilj projekta je unapredjivanje socijalnog uključivanja osoba sa intelektualnim teškoćama na području Općine Tuzla koji će se realizirati kroz podršku za njihov život i stanovanje u lokalnoj zajednici i zapošljavanje i radno angažovanje u socijalnom poduzetništvu.

Očekuje se razvoj socijalnog poduzetništva na području Opštine Tuzla u 2018.godini i ostvarivanje prava na rad i radno angažovanje 40 OIT (17 žena i 23 muškaraca) u poljoprivrednoj proizvodnji, uzgoju peradi i prodaji proizvoda i sticanje dobiti u robi i novcu.

U 2018. god biće proizvedeno 5-7 tona raznog povrća, 200 kg pilećeg i 280 kg purećeg mesa što će omogućiti dalji razvoj socijalni usluga u Općini Tuzla.

Razdoblje realizacije od 01. Decembra 2017. Do 30.novembra 2018.

Kontakt osoba za više informacija: Mirsad Ibralić Mob 060 3812 822; email usugarden@usutz.ba

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)

All Project